Основни действия, необходими за SEO (Search Engine Optimization) на всеки сайт

Търсачките са построени в помощ на търсещите. Те се стремят да поставят най-близките резултати до търсенето, на най-предна позиция.

Съществуват два типа Search Engine Optimization – първият е оптимизация в самата уеб страница, а другият е външна оптимизация. Една ефективна оптимизация на уеб сайта, заедно с добра външна оптимизация ще ви помогне да подобрите своите резултати при търсене.

Първи вид оптимизация (on page optimization)
Оптимизация на уеб сайта

Този тип оптимизация, спомага за по-доброто индексиране на сайта от търсещите машини. Когато страницата е добре оптимизирана, търсачката ще може да обходи цялото съдържание на сайта.

Ключови думи и плътност (Keyword)

Ключовите думи са основно думи и фрази, които могат да опишат уебсайта и различните страници. Популярността на ключовите думи ще се увеличи, когато има повторения в текста. Плътността на ключовите думи се получава от съотношението (процента) на ключовите думи, съдържащи се в цялото съдържание на текста на конкретната страница т.е. колко пъти дадена ключова дума или фраза се появява в съдържанието в сравнение с общия брой на думите в конкретната страница.
За да се постигне добра позиция при търсене в търсачките, трябва да имате подходящи за позициониране и плътност, ключови думи или фрази, който сте избрали. Това означава, че колкото повече съвпадения имат ключовите думи със съдържанието на съответната страница, толкова по-добри резултати ще постигате при търсене.

URL адреси

URL (съкращение от Uniform Resource Locator) е стандартизиран адрес на даден ресурс, например документ или страница, в Интернет или друго пространство. Всяка страница в World Wide Web има URL, който я идентифицира уникално.
В разговорния език, термина URL, се е наложил като синоним на “име на сайт”, “адрес на сайт”. За да намерите URL адреса на даден уебсайт, погледнете в адресната лента на Вашия браузър.

Първото нещо, което вижда търсачката при индексация е URL адреса на сайта ви.
За това много успешна оптимизация е да включвате ключови думи в URL адресите. Това ще осигури много добра позиция на уеб сайта при търсене.

Ако сайта е динамичен и линковете са от тип category.php?id=7, добре е да ползвате mod rewrite функцията, чрез която ще можете да пренапишете адресите по-четливо за търсачките и да включите ключови думи в тях, така че ще може да се получи линк от типа име-на-категория.html

Мета таговете

Мета таговете са информационни маркери, които са поставени в уеб страница и не се възприемат от потребителите. Те са предназначени за търсачки и други приложения. Те стават все по-малко важни, но ключови думи, поставени като мета тагове, винаги ще са от полза.

Заглавни Тагове (Title)

Заглавията на страниците се използват за описание на уеб сайта или конкретната страница. Те също са много добра възможност за вмъкване на ключови думи.

Alt Tags за снимки

Както името подсказва, това са алтернативни текстове за всяко изображение. Този маркер е добре възприеман от потребителите (user friendly) и от търсачките (search friendly). Търсачките не могат да четат изображенията, а вместо това индексират ALT таговете зададени за всяко изображение. ALT маркера сам по себе си не е толкова важен за търсачките, тъй като много спамери задават ALT маркер, които нямат връзка със съдържанието на сайта, за да подобрят свояте ранглиста. Добре е ALT маркера да съвпада с ключови думи, или думи от съдържанието на страницата на която се намира изображението.

Съдържание на страницата

Съдържанието на страницата е от ключово значение. Потребителите се насочват към вашия сайт, тъй като съдържанието е полезно и интересно. Съдържанието е мястото, където реално са включени ключовите думи. Трябва да се уверите, че цялото съдържание е написано правилно и да използвате правилната граматика.

Съдържанието е най-важния елемент от уеб сайта, както за потребителите така и за търсачките. За това му отделете нужното внимание. Колкото и красив да е дизайна на сайта ви, той няма да ви помогне за индексирането.

Карта на сайта (SiteMap)

Създайте карта на сайта в 2 вида: първият вид е в самия сайт, а вторият в XML файл, който да качите в Google Webmaster tools

Втори вид оптимизация (off page optimization)
Външна оптимизация

Търсачки се опитват да разберат и оценят сайта чрез много фактори и най-важният от тях са входящите връзки (линкове в други сайтове, които водят към вашия сайт). Когато даден уебсайт получава входящи връзки от други уеб сайтове, това означава, че си струва да бъде разгледан.

Търсачки

Направете собственоръчно регистрация на сайта в търсачки.

Директории

Има много директории, които предлагат безплатна регистрация на сайтове. Добавяйте своя сайт в категорията, която най-добре отговаря на услугите / продуктите, които предлагате. Регистрирайте своя сайт в колкото се може повече регионални директории за да подобрите местното ниво на своя бизнес.

Социални мрежи

При публикуване на съдържание в социалните мрежи, могат да се извлекът две ползи: увеличаване на входящите връзки към вашия уеб сайт и популяризирането му във вашата общност. Уверете се, че въвеждате богати на ключови думи текстове.
Facebook също може да се използва за популяризиране на уеб сайта ви.

Форуми (използване на подпис)

Добра възможност е да използвате полето за подпис, ако създавате публикации по форуми и друг вид дискусионни дъски. Въведете линк към вашия сайт в подписа си и при всяка публикация ще получавате входяща връзка (не спамете).

Създаване на Блог

Създаването на собствен блог, в който публикувате актуална информация за своята фирма, продукт или дейност, ще допренесе за увеличаване на посетителите. Блог сайта също може да бъде регистриран в портали и търсачки. По този начин получавате един вид още един сайт, който търсачките ще индексират прекрасно.
Платформата WordPress, предлага бързо и лесно създаване на блогове, като включва мощни инструменти за собственоръчна и автоматична оптимизация.
В My-Market.eu можете да станете собственици на такъв блог за минути.

Статията е създадена от WebBG.net
Източник:  http://www.webbg.net

Tags: ,